torstai 18. helmikuuta 2016

                    Maksajan kipeä etusormi

Mummo Mutikainen kuuluu yhteentoista yhdistykseen. Jäsenmaksuja on siis maksettava 11 kertaa. Lisäksi hänelle tulee 4 lehteä, eli näin vuoden alussa on edessä 15 maksamistapahtumaa. Maksaessa on näpyteltävä koneeseen 8-numeroinen tunnusluku, kuuden numeron salasana, 22-numeroinen saajan tilinumero, 2+2 -numeroinen euromäärä, noin 15 numeron viite sekä neljä kertaa neljän numeron avainluku. Lisäksi on osuttava parikymmentä kertaa oikeaan näppäimeen, että pääsee pankkitililleen ja sieltä ulos. Virhemahdollisuus on mummon taidoilla 30 prosentin luokkaa, joten näppäysten määrään on lisättävä kolmasosa.
   Yhden laskun maksaminen vaatii siis noin 80 oikeaan osuvaa näppäystä + 20 virheenkorjausta eli yhteensä 100 lyöntiä. Tämä kerrottuna luvulla 15 tekee 1500 oikean etusormen liikettä. Viidentoista laskun maksamiseen mummolta kuluu noin kaksi työpäivää. Ennen sen teki näppärä pankkineiti kymmenessä minuutissa ilman etusormeen iskevää kramppia. Missä lienee se pankkineiti nyt? Onneksi hänen palkkansa säästyminen lisää hiukan pankin voittomarginaalia tässä muuten lamaan vaipuvassa Suomessa.
   Jos mummon kaltaisia tietokonetta vieroksuvia eläkeläisiä on Suomessa noin miljoona, lukija voi itse laskea, kuinka monta kertaa nivelrikkoisen etusormen on osuttava oikeaan kohtaan, jotta maamme maksuliikenne pyörisi. Mutta tähän on tyydyttävä, mummo miettii. Ilman eläkeläisten osallistumista eivät yhdistykset voisi toimia eivätkä lehdet ilmestyä, ja teatterit ja konserttitalot olisi suljettava kävijöitten puutteessa. Siis ei kuin rohkeasti näpyttelemään! Kyllä se etusormi siitä taas paranee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti