lauantai 27. toukokuuta 2017

Fundeeraaja on poissa

Mummon lempparipresidentti Mauno Koivisto pääsi lepoon, ja muistotilaisuus oli arvokas ja liikuttava. Niin piispa Eero Huovinen kuin presidentti Niinistö näyttivät taas kerran sanankäytön taitonsa.  TV ei mässäillyt omaisten murheen esittämisellä. Sopulilauma sen sijaan otti kaiken irti, kun kerran juttu oli näin myyvä. Kuinkahan paljon iltapäivälehdet, joille ei mikään ole pyhää, nettosivat journalistin vapaudesta? Ei Mauno heitä turhaan sopuleiksi nimittänyt.
Kerran muinaisessa nuoruudessaan mummo joutui samaan luentosaliin Maunon kanssa. Salissa levisi huhu, että nyt se tulee. ”Se” oli satamajätkä, joka tähtäsi tohtoriksi. Vielä ei miehellä ollut silkkipyttyä, mutta olipa tumma puku, valkoinen paita ja kissanrusetti. Hihat näyttivät liian lyhyiltä, ja ne kädet, joiden varaan piispa Huovinen rakensi kokonaisen elämäntarinan, olivat todella oikeat miehen kädet. Tuttavia ja moikkaajia oli luentosalin kaikilla laidoilla, niin oikealla kuin vasemmalla.
Mummon haitaristiystävä Helena pääsi pari kertaa soittamaan presidentillisissä Kultarannan juhannusbileissä. Mauno lauloi sodan ajalta periytyvän sotilaslaulukirjan läpi alusta loppuun. Hyvä laulaja olikin ja haitarisäestyksestä kiitollinen. Siinä kohosivat Eldankajärven jäitten ja Pienoisten kukkivien kumpujen sävelet kesäyön kuulaalle taivaalle. Seuraavana itsenäisyyspäivänä Helena sai palkaksi kutsun linnan juhliin. Ei sentään soittamaan.
Mauno oli omanlaisensa fundeeraaja ja salaviisas humoristi. Niinistö kertoi hautajaispuheessa Koiviston perhesovun salaisuuden: Kiistat loppuivat heti kun Mauno oli samaa mieltä vaimon kanssa. Tellervon huumori on kuivakasta punkalaitumelaista laatua. Radio vieraili perheen maalaiskodissa. Tellervo kertoi, että Tähtelään oli ostettu traktori. Sitä tarvittiin siirtämään kiviä siltaa varten, ja siltaa tarvittiin, koska oli traktori, jota tarvittiin siirtämään kiviä siltaa varten.
Kivisen tukeva oli myös Koiviston työ presidenttinä, vankalle taloudelle perustuva. Siitä oli seuraajien, siis hallituksen, jolle hän siirsi presidentiltä valtaa, mukava lähteä törsäämään ja kasvattamaan velkaa. Onhan tuossa onnistuttukin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti