tiistai 19. joulukuuta 2017

                 Nyt on lapset työssä kaikki

Nyt on lapset työssä kaikki. Astioita pesee Maikki.
Kerttu kirnuaapi voita. Kalle kuorii perunoita.
Pekka paikkaa rukkasia. Katri kastaa kukkasia.
 Paavo kantaa pesäpuita. Liisa toimii töitä muita.
Vappu pyyhkii vauvan nenää. Vauva tekee täyttä tenää.
Pirkko pyörii kaikkein tiellä. Kyll´  on touhua nyt siellä.

Herttainen idylli sotia edeltäneeltä ajalta. Todellisuus on toinen. Isä palaa lauantai-iltana savotasta ja on yhtä uupunut kuin hevosensa. Ottaa lapset polvelle, ehkä eukonkin. Syö oman maan perunoita, oman sian läskistä käristettyä soosia, joka pistää närästämään. Ottaa kaapista suutaa, joka on pahaa mutta auttaa.
Jäsenet lämpiävät saunassa. Ylle puhdas flanellipaita ja sänkyyn. Vaimoa itkettää hellyys, miehen pihkan tuoksu ja pelko että tulee taas raskaaksi. Tuleekin, totta kai.
Nykyajan yh-äidillä on äitiysavustuspakkaus, neuvolaopit, lapsilisä, tuttelit, piltit, vaipat, asuntotuki ja 11 kuukauden äitiysloma. Lapsen isäkin maksaa, kun se otetaan suoraan tilistä. Vapaata joka toinen viikonloppu, kun isä hoitaa lapsen tohelon äitinsä kanssa ja syöttää sille karkkia, pilaa makutottumukset. Sinä viikonloppuna pääsee siiderille likkaporukassa. Ties vaikka löytäisi uuden. Kyllä tämä elämä tästä, kun se lapsikin on niin söde.

Kuinka selviää Afrikan äiti? Entä tyttö, jonka eno raiskaa, kun siitä paranee aids? Se nähdään tänään, kun Cafe Rongossa vietetään kirjallista iltaa ja toivotaan tytöille koulutusta Milka-Maria Harjusen ja Helena Vennosen voimin. Jaana Lehtiön kanssa avustamme kirjallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti