maanantai 18. maaliskuuta 2019


                   Lähtökohtaisesti positiivinen

”Lähtökohtaisesti” on muotisana. Kansanedustajat käyttävät sitä ahkerasti puheenvuoroissaan. Se sopii hyvin sen tyypin puheenlätinään, jota ei tavisten ole tarkoituskaan ymmärtää. Pääasia että suu käy ja ääntä tulee.
Tavallisin viivyttelysana oli ennen ”tuotanoin”. Haastateltava vetkutteli vastaamistaan niin kauan kuin sen lausuminen kesti. Ehti harkita, mitä tuo kysymyksensä kanssa ajaa takaa. Nykyään vetkutellaan ”lähtökohtaisen” kanssa. Se ei merkitse mitään mutta on asteen verran tyylikkäämpi kuin vanhanaikaiselta kalskahtava ”tuotanoin”, joka puhekielessä lässähtää banaaliin muotoon totanoin.
Mummo antaa esimerkin, kuinka ”lähtökohtaisen” kanssa sopii toimia. Jos on puhe vaikkapa SOTEsta, niin näin se käy:
”Lähtökohtaisesti SO tarkoittaa, niin kuin valistunut kuulija hyvin tietää, sosiaalihuoltoa. Se huolehtii vähimmistä veljistä ja sisarista, eikä siis sukulaisten, ystävien ja naapureitten tarvitse lähtökohtaisesti olla heistä tietääkseenkään, kun omassakin elämässä on tarpeeksi murehtimista. Myös TE toimii. Lääkärille pääsee, jos ei heti niin ainakin viidestoista päivä. Vielä pikemmin pääsee vuodattamaan vertaan labran kertakäyttöisiin tippapulloihin ja makaamaan pritsille sydänfilmin lätkät ympäri kroppaa, niin että lähtökohtaisesti siis asiat ovat OK myös TE-alalla.”
Mummo on harjoitellut näiden lausuntojen käyttöä, sillä eihän sitä koskaan tiedä, vaikka joskus joutuisi televisioon antamaan haastattelua. Hän vakuuttaa silloin olevansa lähtökohtaisesti tyytyväinen SOTE-tilanteeseen, samoin sanaan ”lähtökohtaisesti” ja suosittelee sen runsasta käyttöä kaikille, jotka haluavat antaa itsestään lähtökohtaisesti positiivisen kuvan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti