maanantai 22. toukokuuta 2017

       Porvoon ihana Hanna ja muoviämpäri

Mökkitonttimme Karhunkorvessa on lohkaistu Yliken Övre Antas tilasta. Mökin rakentamisen aikoina luin Solveig von Schoultzin kirjan Hanna - taiteilijan muotokuva. Sieltä löytyi nimi Antas. Taiteilija Hanna Frosterus Segerstråle oli nuorena tyttönä kesänvietossa Antaksen emännän hoivissa, koska äiti pelkäsi huonokuntoisen tytön saavan keuhkotaudin.
   Hannan  elämä Antaksessa, hänen paikallisista lapsista tekemänsä luonnokset, pitämänsä pyhäkoulu, koko Hannan kehittyminen kypsäksi naiseksi ja taiteilijaksi kiinnosti niin, että suunnittelin hänestä näytelmää. Kukaan tuottaja ei kumminkaan ottanut sitä. Nyt vuonna 2017 tuli kuluneeksi 150 vuotta Hannan syntymästä, ja museo teki hänestä näyttelyn.
   Siihen saumaan iskin. Kyselin kuka tuottaisi näytelmän ja saisiko sitä esittää museossa. Sain tekijöiksi Leila Kiviluoman ja hänen Linnankosken lukion draamaryhmänsä. Hanna-näytelmä esitettiin eilen ja edellispäivänä eli 20.5 ja 21.5. museon Konkkaronkassa.
   Porvoossa taitaa olla liikaa kulttuuritarjontaa, sillä ilmainenkaan esitys ei kelvannut. Yleisöä oli kaikissa esityksissä kourallinen, niistäkin enin osa minun sinne pakottamiani tuttavia. Taisi joku sentään tulla vapaaehtoisestikin. "Kell´ esteenä on emäntänsä, ken koettelee härkiään", ajattelin vanhan virren sanoin.
   Museon väestä ei tullut kukaan, eivätkä he edes kiittäneet, vaikka olin toivonut jonkinlaista yhteistyötä. Mutta näyttelijät näyttelivät täysin rinnoin. Lähetin heille arvostelun. Itse sain arvosteluksi niiltä vähiltä katsojilta paljon kiitosta, joka lämmittää mieltä. Hanna oli niin merkittävä porvoolainen, että olisi kannattanut tutustua. Totesimme, että jos seuraava esitys tulee, annamme kaikille tulijoille ilmaisen muoviämpärin sekä grillimakkaran. Johan tulevat!.
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti