keskiviikko 25. toukokuuta 2016

           Ryti ja muut rikolliset

Mummo joutui vankilaan. Itse asiassa pääsi, sillä vankilasta oli tehty ravintola ja hotelli. Kyseessä oli muistorikas ja kuuluisa Katajanokan vankila. Sen siisteiksi remontoidut käytävät olivat hämärät, ja vanginvartijaksi pukeutunut opas kuljetti niissä vieraita, jotka eläytyivät vangin asemaan. Se ei ollut häävi. Volvo-Markkanenkin pyrki ja pääsi kaksi kertaa vapaille markkinoille, kerran viilan kanssa, kerran muurin  yli vaatteista väsätyn köyden avulla.
   Muitakin mielenkiintoisia asukkeja tässä hotellissa oli, esimerkiksi Hella Vuolijoki sekä sitten sotasyyllisiksi tuomitut. Presidentti Risto Ryti vietti vankiaikansa sellissä numero 400 ja risat. Aluksi kämppäkaverina oli Väinö Tanner, mutta hänen kuorsauksensa kiusasi siinä määrin sellitovereita, että hänet sijoitettiin muualle. Jotain rajaa sentään vankien kidutuksella, vaikka elettiinkin valvontakomission ankaraa aikaa.
   Mummo Mutikainen, joka aina pistää lusikkansa joka soppaan, kysyi, onko Rytin selli nyt talon makein matkailunähtävyys ja valtion utella sellaiseksi entisöity. Ei ole. Tavallisena hotellihuoneena palvelee, eivätkä vieraat edes tiedä, missä kärsimysten kammiossa yötään viettävät.
   Historia on talossa kuitenkin otettu huomioon. Yksi Venäjän vallan aikainen selli on jäljellä alkuperäisessa asussaan. Tylyt tiiliseinät, kalterillinen ikkuna pieni kuin keskiaikaisessa savupirtissä, ei muuta valaistusta. Kurja laveri, ovessa kolahtaen sulkeutuva luukku. Vaikea kuvitella niihin oloihin Rytin kaltaista herrasmiestä eikä niitä muitakaan kansakunnan sijaiskärsijöitä. Ei ihme, että terveys meni monelta, ainakin päärikolliselta eli Rytiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti