perjantai 13. toukokuuta 2016

            Vappuhulinaa

Taas on vietetty vappua. On marssittu lakki päässä tai ilman, ehkä myös järki jäässsä. Lapset ovat saaneet ilmapallon, ja vähän isommat rahaa spraytölkkien ostoon. Niillä on spreijatttu oma ja kaverin naama. Aikuiset ovat syöneet silliaamiaisen ja poksautelleet kuohuviinipulloja niin tiuhaan, että vapun äänimaailma on ollut kuin pienimuotoisessa sodassa. Mummo on sitä menoa kauhistellut ja ajatellut, ettei ennen tuolla lailla. Hyvä jos haettiin Alkosta jallupullo miehille ja Vinetto naisille, ja molemmissa oli kunnon kierrekorkki.
   Vappu on tekosyy ottaa lärvit, ja roskaamishaluisille se tarjoaa ylenmääräisen riemun. Tienvieret, kadunvarret, torit ja puistot ovat  vappuna kuin Rion olympialaisia odottavat favelat. On kuin keskelle kaupunkia olisi tyhjennetty pari roska-autoa.
   Hesa vasta on helisemässä. Ullanlinnanmäellä on vapunviettäjien jäljiltä kuohuviinilaseja, viinipulloja, kaljatölkkejä, eväsrasioita, vauvanvaippoja, mäyräkoirankuoria, karkkipapereita, sateenkestäviä sipsipusseja ja humalaisten oksennusta. Rahalla, joka menee sen kaiken siivoamiseen, voisi palkata jokaiseen vanhainkotiin yhden ylimääräisen pissavaipanvaihtajan.
   Juhlapyhien tarkoitus on hämärtymässä. Joulun tärkein henkilö on joulupukki, ja pääsiäisen ovat keksineet suklaamunatehtailijat. Juhannuksen päivänsankarin pää hopeisella tarjottimella muljauttelisi silmiään, jos tietäisi olevansa täysin unohdettu.
   Kestetään nyt siis vappu, Pian nimittäin ei juuri muita juhlia enää ole. Kun kansasta vain 5 % kuuluu kirkkoon, kristillisperäiset juhlat lakkautetaan, mummo arvelee. Palkallisia vapaapäiviä jää vain kaksi, vappu ja itsenäisyyspäivä. Jos naapurin pressa niin tahtoo, menee itsenäisyyspäiväkin. Vappu on alun perin pyhän Valpurin päivä, mutta älkää herran nimessä kertoko kenellekään sen kristillisyyttä, jotta saamme pitää edes sen..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti