sunnuntai 15. toukokuuta 2016

             Uudistusten pyörteissä

Henkilö, joka pääsee määrävään asemaan, alkaa heti uudistaa. Siitä saa nimensä historiankirjoihin, mikä on monen päämäärä. Viimeisin uudistaja haluaa poistaa ylioppilastutkinnon. Se on tähän asti taannut sen, että maan kaikissa lukioissa saa suurin piirtein saman koulutustason. Lakitettavat ovat saaneet paperit ja proopuskat jatkoa varten – ja siinä samalla sisukuntaa hivelevän tähtenä olemisen tunteen. Kateelliset naureskelevat, että taas tuli lunta huusin katolle. 
Junaliikennekin uudistetaan. Mummo ajattelee matkustavansa tulevaisuudessa Jyväskylään. Kun se hetki koittaa, matka tyssää Riihimäelle. Rata on todennäköisesti silloin liisattu luxenburgilaiselle miljonäärille, jonka rahat riittävät vain Helsingistä Riihimäelle. Luxenburgilaisen tulot päätyvät Cayman-saarelle.  Rata Riihimäeltä Tampereelle kuuluu kiinalaiselle miljardöörille, joten mummon on vaihdettava toiseen junaan Riihimäen mutkikkaita tunneleita pitkin. Kiinalaisen tuotot vaeltavat yhtä mutkikkaasti Panamaan. Tampereella mummo astuu italialaisen mafioson omistamaan junaan, ja jos juna sattuu toimimaan eikä prakaa, mummo on vihdoin Jyväskylässä ja mafioson rahat Man-saarella.
Junansuorittajien, veturinkuljettajien, kahvikärryn lykkääjien ja muitten toimet on myös kilpailutettu, joten mummoa on palvelemassa yhtä monen värisiä ja kielisiä kansalaisia kuin oppilaita vantaalaisessa koulussa.  Palvelua riittää, joskin kielitaidossa on kotouttamisen varaa. Tätä visiota tiiraileva mummo päättää luopua matkasuunnitelmista. Mitäpä sitä nyt Jyväskylään änkeytymään, kun Porvoossa on mukavaa ja kotoisen vanhanaikaista. Täällä kun uudistukset, jumalan kiitos,  tyssäävät milloin mihinkin muuriin.

Viikolle 21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti