torstai 7. huhtikuuta 2016

     Sivistyksen pintakiiltoa nuorisolle

   Mummolla on ystävä Ville, viidesluokkalainen. Television tietokisassa hän näkee nuorenmiehen , joka ei tiedä, kuka on kirjoittanut Seitsemän veljestä. Voi kauhistuksen kanahäkki, ei kai vain ystäväni Ville kuulu noiden tietämättömien joukkoon! Villen Kivi-tietous on heti päivitettävä!
   Tehdään siis retki Tuusulanjärven rantaan ja Aleksis Kiven kuolinmökkiin. Matkan ajan poika pelaa kännykällä kiinnostavia ja koukuttavia pelejä eikä kuule mummon selityksiä. Mökin ovella mummo törkeän mummomaisesti takavarikoi kännykän käsiveskaansa, ja jopa aukenevat Villen silmät ja korvat. Ainakin yhdelle nykynuorelle selviää, mikä on Seitsemän veljestä ja mikä mies sen kirjoittaja oli.
   Menestyksestään innostuneena mummo kurvaa autonsa myös Ainolan parkkipaikalle ja vie pojan Sibeliuksen maisemiin. Ja kappas vain, ennen kuin kännykkä palautuu käynnin jälkeen pojan käteen, tämä on jo oppinut yhtä ja toista Sibeliuksesta, ainakin sen, että maailmalla tiedettiin ennen Suomesta Sibelius, sauna ja sisu.
   Paluumatkalla mummo vielä varmistaa, että oppi on mennyt perille. "No, kuka sen Seitsemän veljestä kirjoitti?" "Venttaa vähän, mä katon kännykästä." Hetken perästä tieto on pojan kämmenellä. "Se oli toi Sibelius." Mummo on eri mieltä. "Tota, mä taisin klikata väärin. Kysyin seitsemää sinfoniaa."
   Mummo huokaa. Tärkeätä sekin. Vai tietävätkö kaikki Suomen viidesluokkalaiset Sibeliuksen sinfonioista? Poika sanoo tsau ja lähtee kännykkää tuijottaen tallustamaan kohti kotia. Toivottavasti ei kompastu matkalla Kiveen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti