keskiviikko 6. tammikuuta 2016

                          Kaikkien aikojen loppiaisaatto

Shakespeare on kirjoittanut näytelmän loppiaisaatto. Tragedian ja komedian mestari ei olisi kyennyt kirjoittamaan yhtä jännittävää ja katsojaa otteessaan pitävää näytelmää kuin se mikä oikeasti tapahtui Suomessa loppiaisaattona 2016. Tätä mieltä on ainakin mummo Mutikainen.
   Suomen nuoret leijonat järjestivät mummolle loppiaisyllätyksen. Mummo on näetsen niitä mummoja, jotka tykkäävät urheilevista nuorista ihmisistä. Nämä pojat, jotka välistä vaikuttivat melkein lapsilta, olivat mahtavia. Eläneet lapsesta asti urheilun maailmassa. Harjoitelleet, harjoitelleet ja harjoitelleet. Jaksaneet joka päivä vääntäytyä harkkoihin.
   Oi voi, mummo ajattelee, sellaisia poikia kannattaa kunnioittaa. Kunnia kuuluu myös äideille ja isille, jotka ovat ostaneet luistimet ja värkit ja vehkeet ja kuskanneet kentille ja halleille. Sekin Kasperi, joka teki viimeisen maalin eli pyöräytti kiekon taikurin taidolla rysään! Jääkiekkoilija kolmannessa polvessa, Hannu ja Sami Kapasen verta suonissa.
   Mummon mieleen tulevat ne nuoret, jotka ovat saaneet pakomatkansa asuinsijaksi kotipaikkakunnan seurakunnan leirikeskuksen. Mahtaa olla kalseaa elämää tässä pakkasessa. Ulos ei voi pistää nokkaansa, kun ei ole kunnon kämppeitä. Perunoitten kuorimista ei riitä koko päiväksi. Puhua ei voi, kun auttajilla on ihan eri kieli,eikä omasta joukostakaan tahdo löytyä samankielisiä.
   Moni heistä on lähetetty matkaan, että perheestä ja suvusta edes yksi saisi elää. Että olisi siemen. Perimmäinen ajatus oli sama, kun suomalaislapsia lähetettiin sotalapsina Ruotsiin ja Tanskaan. Ei tiedetty, häviääkö koko Suomen heimo naapurin laajaan syliin. Tästä ratkaisusta jaksetaan vääntää vääriä johtopäätöksiä ja jakaa tuomioita yli 70 vuoden takaisista asioista.
   Mummo tarjoaisi mielellään leijonanuorukaisten kunniaksi kahvit korvapuustien kera. Häntä ei kumminkaan ole vielä kelpuutettu siihen virkaan. Entä jos veisi leipomukset leirikeskukseen? Ymmärtäisikö porukka korvapuustien filosofiaa? Niin voi ainakin toivoa.
 

1 kommentti: